Kas ir līzings un vai šis finanšu risinājums ir piemērots Tev?

20.05.2024

Kas ir līzings un vai šis finanšu risinājums ir piemērots Tev?

Mūsdienu straujā dzīvesritmā transportlīdzekļa iegāde tradicionālā veidā var radīt būtisku finansiālo slogu. Tādēļ par arvien populārāku alternatīvu risinājumu kļuvis automašīnu līzings, kas nodrošina piekļuvi plašam transportlīdzekļu klāstam bez nepieciešamības veikt lielus sākotnējos kapitālieguldījumus. Neatkarīgi no tā, vai esi privātpersona vai pārstāvi uzņēmums, auto līzings var atvērt daudz priekšrocību un iespēju.

Kas ir auto līzings?

Auto līzings ir līgumiska vienošanās, kurā transportlīdzekļa īpašnieks (līzinga devējs) piešķir tiesības izmantot automašīnu citai pusei (līzinga ņēmējam) noteiktā laika periodā apmaiņā pret regulāriem maksājumiem.

Auto līzinga veidi

Operatīvais līzings

Operatīvais auto līzings jeb automašīnas noma ir finansējuma veids, kas paredz, ka līguma darbības laikā klients maksā auto nomas maksu, bet līgumam termiņa beigās automašīna tiek atgriezta aizdevējam. Tagad Tu droši vien prāto, kāpēc, lai kāds izvēlētos šādu pakalpojumu? Tomēr operatīvajam līzingam ir savas priekšrocības. Pirmkārt, šo pakalpojumu visbiežāk izmanto uzņēmumu vajadzībām. Otrkārt operatīvais līzings piedāvā zemākus ikmēneša maksājumus. Un treškārt nomas perioda beigās vienmēr pastāv iespēja izpirkt auto par tā atlikušo vērtību.

Finanšu līzings

Iespējams, pats populārākais auto finansēšanas veids Latvijā, ko piedāvā arī Mogo, ir finanšu auto līzings. Tas paredz, ka klients līguma darbības laikā pakāpeniski aizdevējam atmaksā pilnu auto vērtību ar procentiem. Lai gan finanšu līzinga ikmēneša maksājumi ir augstāki par operatīvā līzinga izmaksām, svarīgi atcerēties, ka līguma termiņa beigās auto tiek pārreģistrēts uz klienta vārda.

Pilna servisa līzings

Pilna servisa auto līzings ir pakalpojuma veids, kas ietver visas ar automašīnas lietošanu saistītās izmaksas, tai skaitā, pirmo reģistrāciju CDSS, ikgadējās tehniskās apskates izmaksas, OCTA un KASKO apdrošināšanu, apkopes, remontdarbus, jaunu riepu iegādi un maiņu u.tml. Šīs līzinga pakalpojums garantē, ka klienta automašīna vienmēr būs nevainojamā tehniskā kārtībā, tāpēc šo pakalpojumu visbiežāk izvēlas uzņēmumi, kuru pamatdarbība saistīta ar pakalpojumu sniegšanu, preču ražošanu un piegādi.

Kā auto līzings atšķiras no kredīta un īres?

Galvenās atšķirības starp līzingu, auto kredītu un īri ir saistītas ar vienošanās būtību, īpašumtiesību nodošanu un līguma periodu:

  • Līzings ietver tiesības izmantot transportlīdzekli bez vai ar īpašumtiesību nodošanu perioda beigās. 
  • Aizņēmums (kredīts) ietver līdzekļu aizņemšanos, lai iegādātos transportlīdzekli, kura īpašumtiesības tiek nodotas pircējam, kurš atmaksā aizdevumu kredīta devējam laika gaitā.
  • Īre ietver periodisku maksājumu veikšanu par transportlīdzekļa īslaicīgu izmantošanu bez īpašumtiesību nodošanas.

Lai gan līzinga, gan īres gadījumā tiek nodrošināta piekļuve transportlīdzeklim bez tā sākotnējas iegādes, līzinga darījumi parasti ir ilgtermiņa, un līzinga ņēmējam ir vairāk pienākumu salīdzinājumā ar īstermiņa īrnieku.

Kurš var paņemt automašīnu līzingā?

Automašīnu līzings ir piemērots gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Privātpersonām, līzings nodrošina piekļuvi jaunākiem transportlīdzekļu modeļiem, kurus var būt grūti iegādāties tieši. Savukārt uzņēmumi līzingā parasti iegādājas transportlīdzekļus darbinieku pārvadāšanai, tā veidā netērējot lielus kapitālieguldījumus. 

Auto līzinga priekšrocības

  • Zemākas sākotnējās izmaksas – līzingam parasti nav nepieciešama vai ir nepieciešama ļoti maza pirmā iemaksa.
  • Piekļuve jaunajiem modeļiem – līzingi ļauj ik pēc pāris gadiem izmantot jaunu transportlīdzekli.
  • Paredzamās izmaksas – fiksēti ikmēneša maksājumi atvieglo budžeta plānošanu.
  • Iespējamie nodokļu atvieglojumi – uzņēmumiem transportlīdzekļu līzinga maksājumi bieži vien ir atskaitāmi no apliekamā ienākuma kā saimnieciskās darbības izdevumi.

Auto līzinga trūkumi

  • Noformējot operatīvo līzingu, auto nepāriet īpašumā pēc līzinga perioda beigām.
  • Nobraukuma ierobežojumi – vairumam līzinga līgumu ir noteikti gada nobraukuma ierobežojumi.
  • Nolietojuma un bojājumu izmaksas  – par pārmērīgu nolietojumu un bojājumiem var tikt pieprasītas papildu izmaksas, atgriežot transportlīdzekli.

Neatkarīgi no tā, vai auto līzingu plāno izmantot personīgām vai uzņēmējdarbības vajadzībām, tas nodrošina alternatīvu iespēju tikt pie transportlīdzekļa, izvairoties no lielām sākotnējām izmaksām. Izprotot līzinga priekšrocības un apsvērumus, var noteikt, vai līzings atbilst Tavām vajadzībām un finansiālajai situācijai.