Auto uz nomaksu! Ko tas nozīmē un kāda ir atšķirība starp finanšu un operatīvo līzingu

02.02.2023

Auto uz nomaksu! Ko tas nozīmē un kāda ir atšķirība starp finanšu un operatīvo līzingu

Laiki, kad ilgstoši jākrāj nauda auto iegādei, sen ir aiz muguras, jo mūsdienās ir pieejams auto līzings jeb auto uz nomaksu. Kas ir šis pakalpojums un ko tas nozīmē, uzzini šajā rakstā!

Kas ir auto līzings?

Auto līzings ir populārs finanšu pakalpojums, kuru noformējot, finansējuma sniedzējs nodod līzinga ņēmējam tiesības izmantot automobili apmaiņā pret līgumā noteiktajiem maksājumiem. Šis pakalpojums ir lielisks veids, kā tikt pie kārotā auto ar ierobežotiem finanšu līdzekļiem, veicot tikai pirmo iemaksu. Citiem vārdiem sakot, auto līzings jeb auto uz nomaksu ir kā automašīnas iznomāšana, kur klients automobili nomā līdz brīdim, kad nosegta pilna līzinga summa. 

Auto līzings ir piemērots gan jaunu, gan lietot automašīnu iegādei, tomēr svarīgi atcerēties, ka, izmantojot līzinga pakalpojumus, nav iespējams iegādāties ļoti vecus transportlīdzekļus ar zemu tirgus vērtību. Dažas līzinga kompānijas, tai skaitā arī Mogo, ar šī pakalpojuma starpniecību, piedāvā iespēju iegādāties ne tikai automašīnas, bet arī laivas, motociklus, traktorus un citus transportlīdzekļus. Ja runājam par procentu likmi, tā tiek noteikta katram klientam individuāli, atkarībā no izvēlētās automašīnas vecuma un summas, pirmās iemaksas, klienta kredītvēstures un līzinga perioda. 

Auto līzings un auto kredīts – vai tas ir viens un tas pats?

Bieži vien cilvēki nezina atšķirību starp auto kredītu un auto līzingu. Šie ir divi dažādi pakalpojumi, kur galvenā atšķirība ir tā, ka, iegādājoties auto kredītā, kredīta ņēmējs kļūst par auto īpašnieku un atmaksā aizdevējam aizdoto naudu ar procentiem. Savukārt, noformējot līzingu, līzinga ņēmējs kļūst par auto īpašnieku tikai aizdevuma atmaksas perioda beigās.

Auto uz nomaksu

Auto līzinga veidi

Operatīvais līzings

Operatīvais auto līzings jeb automašīnas noma ir finansējuma veids, kas paredz, ka līguma darbības laikā klients maksā auto nomas maksu, bet līgumam termiņa beigās automašīna tiek atgriezta aizdevējam. Tagad Tu droši vien prāto, kāpēc, lai kāds izvēlētos šādu pakalpojumu?  Tomēr operatīvajam līzingam ir savas priekšrocības. Pirmkārt, šo pakalpojumu visbiežāk izmanto uzņēmumu vajadzībām. Otrkārt operatīvais līzings piedāvā zemākus ikmēneša maksājumus. Un treškārt nomas perioda beigās vienmēr pastāv iespēja izpirkt auto par tā atlikušo vērtību.

Finanšu līzings

Iespējams, pats populārākais auto finansēšanas veids Latvijā, ko piedāvā arī Mogo, ir finanšu auto līzings. Tas paredz, ka klients līguma darbības laikā pakāpeniski aizdevējam atmaksā pilnu auto vērtību ar procentiem. Lai gan finanšu līzinga ikmēneša maksājumi ir augstāki par operatīvā līzinga izmaksām, svarīgi atcerēties, ka līguma termiņa beigās auto tiek pārreģistrēts uz klienta vārda.

Pilna servisa līzings

Pilna servisa auto līzings ir pakalpojuma veids, kas ietver visas ar automašīnas lietošanu saistītās izmaksas, tai skaitā, pirmo reģistrāciju CDSS, ikgadējās tehniskās apskates izmaksas, OCTA un KASKO apdrošināšanu, apkopes, remontdarbus, jaunu riepu iegādi un maiņu u.tml. Šīs līzinga pakalpojums garantē, ka klienta automašīna vienmēr būs nevainojamā tehniskā kārtībā, tāpēc šo pakalpojumu visbiežāk izvēlas uzņēmumi, kuru pamatdarbība saistīta ar pakalpojumu sniegšanu, preču ražošanu un piegādi.

Ceram, kas šis raksts palīdzēja saprast būtiskākās atšķirības starp līzinga piedāvājumiem Latvijā un izdarīt izvēli par labu sev piemērotākajam risinājumam mašīnai uz nomaksu. Ja vēlies uzzināt vairāk par Mogo sniegtajiem pakalpojumiem, ieskaties www.mogo.lv vai sazinies ar mūsu klientu apkalpošanas centra speciālistiem.

Uz tikšanos!

Tavs uzticamais aizdevējs, Mogo!