Kur nodot vecās riepas?

21.03.2024

Kur nodot vecās riepas?

Auto riepas ir ļoti svarīga automašīnas daļa, kas nodrošina drošu braukšanu. Taču pēc noteikta nobraukuma tās nolietojas un ir jāmaina. Tad rodas jautājums - kur likt vecās nolietotās riepas? Šajā rakstā mēs apskatīsim, kāpēc ir svarīgi pareizi likvidēt vecās riepas, kur tās var nodot un kā notiek to pārstrāde.

Riepu maiņa jāveic, kad riepu protektors ir nodilis līdz atļautajam minimumam. Parasti tas ir 1,6 mm vasaras riepām un 4 mm ziemas riepām. Ja protektors ir nodilis vairāk, bremzēšanas ceļš kļūst garāks un palielinās risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā.

Kāpēc svarīgi pareizi likvidēt vecās riepas?

Nolietotas auto riepas ir klasificējamas kā videi kaitīgi atkritumi, tādēļ riepu novietošana līdzās sadzīves atkritumu konteineriem, atstāšana dabā vai citās nepiemērotās vietās nav pieļaujama. Riepas sastāv no dabīgām un sintētiskām izejvielām, tādām kā gumija, tekstils, metāls un dažādi ķīmiski savienojumi. Tās satur arī toksiskas vielas, piemēram, smagos metālus. Ja riepas vienkārši tiek izmestas atkritumu poligonos vai sliktākā gadījumā brīvā dabā, šīs kaitīgās vielas nonāk gruntsūdeņos un augsnē, piesārņojot vidi. Lai pasargātu apkārtējo vidi, ir ļoti svarīgi vecās riepas nodot otrreizējai pārstrādei. Pārstrādājot riepas, izejvielas var atkārtoti izmantot, ražojot citus produktus.

Kur nodot vecās auto riepas?

Latvijā ir vairākas iespējas, kur bez maksas nodot nolietotās auto riepas:

  • SIA "Zaļā josta" sadarbībā ar “Druplat” nodrošina bezmaksas auto riepu pieņemšanu pārstrādei no fiziskām personām visa gada garumā. Riepas no fiziskām personām bez maksas tiek pieņemtas Rīgā, Radžu ielā 18.
  • Tāpat nolietotās riepas var nogādāt jebkurā citā bīstamo preču pieņemšanas punktā. Tuvāko vietu, kur nodot nolietotās auto riepas, iespējams sameklēt vietnē https://www.atkritumi.lv/lv/karte/nolietotas-riepas/.
  • Mainot riepas auto servisā, ir iespēja uzticēt nolietoto auto riepu savākšanu un nodošanu tālākai pārstrādei servisa darbiniekiem. Turklāt bieži vien šis pakalpojums jau ir ietverts riepu maiņas cenā.

Svarīgi pārliecināties, ka uzņēmums, kuram nodod riepas, tās nogādās otrreizējai pārstrādei, nevis vienkārši izmet.

Riepu pārstrādes process

Pārstrādes rūpnīcās riepas sarīvē un sagriež mazos gabaliņos. No šī materiāla iegūst gumijas granulas un pulveri, ko izmanto jaunu riepu ražošanā, sporta segumu ieklāšanā, automašīnu buferu un citu detaļu izgatavošanā.

No tekstila korda iegūst šķiedru, kas noderīga audumu ražošanā un kā piedeva asfalta maisījumam ceļu būvniecībā. Savukārt metāla stieples tiek nodotas metāllūžņu pārstrādei.

Atgādinām, ka nolietoto riepu pareiza utilizēšana ir svarīgs solis pretī ilgtspējīgai nākotnei. Projekti un iespējas, kas nodrošina bezmaksas riepu nodošanu, ir solis uz priekšu vides aizsardzībā. Iesaistoties šajā procesā, ikkatrs no mums var atstāt pozitīvu ietekmi uz apkārtējo vidi.

Ja vēlies iegādāties jaunu auto, bet trūkst finanšu līdzekļu, iesakām izmantot auto līzingu no kompānijas Mogo. Aizpildi pieteikumu tiešsaistē un uzzini, kādu summu vari saņemt auto iegādei!