Ziema nav Tava auto draugs!

21.12.2023

Ziema nav Tava auto draugs!

Sniega, ledus, sāls un smilšu kombinācija, ar ko ziemas periodā regulāri saskarās mūsu transportlīdzekļi, var nodarīt nopietnu kaitējumu auto virsbūvei. Turklāt Latvijas mainīgās ziemas ar savām krasajām temperatūras svārstībām situāciju tikai saasina. Šī iemesla dēļ regulāra automašīnas mazgāšana ziemā ir īpaši būtiska. 

, zinām, ka slapjais un daudziem nepatīkamais auto mazgāšanas process var šķist pretrunā ar auksto gaisa temperatūru, taču šis ir ļoti svarīgs nosacījums, ja vēlies, lai Tavs auto kalpotu gadiem ilgi. Svarīgi saprast, ka auto mazgāšana gada aukstajā perioda galvenokārt nepieciešama, lai noņemtu sāli un ceļa netīrumus, kas var izraisīt koroziju un automašīnas krāsas bojājumus, nevis, lai auto labi izskatītos uz ceļa. Patiesībā ziemā vērts auto mazgāt pat biežāk nekā vasarā (vēlams vismaz 2 reizes mēnesī) 

Sāls, kas tiek izmantota autoceļu kaisīšanai, ļoti kaitē automašīnas krāsai un metāla virsmām un tā saucamā “šļura, kas ziemas laikā veidojas uz ceļiem, ātri uzkrājas automašīnas apakšējā daļā un laika gaitā bojā dažādas auto detaļas. Visbiežāk ziemas netīrā sniega un sāls maisījuma sekas redzamas uz automašīnas arkām, spārniem, sliekšņiem, motora pārsega un bagāžnieka, kā arī šasijas un piekares detaļām. Turklāt, ja auto nav aprīkots ar ziemas gumijas paklājiņiem, mitrums un sāls neizbēgami nonāk arī automašīnas salonā, kas var novest pie sarūsējušiem vadiem un vadu savienojumu vietām. Tāpat der atcerēties, kā rūsai patīk mitrums un siltums, tāpēc, ja, labu gribot, pelēkajā sniega šļurā mērcētu auto turēsi siltā garāžā, rūsa par to tikai priecāsies. 

Labākais vieds, kā nomazgāt auto ziemā ir uzticēt sava auto mazgāšanu profesionāļiem, tomēr tas nav budžetam draudzīgākais risinājums. Ja līdzekļu ekonomijas nolūkos izvēlies savu auto mazgāt paša spēkiem, atceries, ka eksperti mazgāšanai iesaka, lietot mīkstu birsti vai speciālu auto sūkli, lai smilšu graudiņi un dubļu daļiņas neskrāpētu lakoto un krāsoto pārklājumu. 

Tāpat svarīgi atcerēties, ka pēc auto mazgāšanas tas ir jānoskalo ar tīru ūdeni un ūdens piles uz auto virsbūves jānosusina ar tīru lupatu. Jā, Tu izlasīji pareizi - auto ziemā pēc mazgāšanas ir noslauka. Kad auto ir tīrs un sauss vēlams parūpēties arī par durvju gumiju ieziešanu ar silikonu un eņģu ieeļļošanu. Papildus regulārai mazgāšanai ļoti ieteicama arī automašīnas vaskošana. Vaska slāņa uzklāšana rada aizsargbarjeru starp auto krāsojumu un kaitīgajiem elementiem, tādējādi palīdzot novērst rūsu un koroziju, ko izraisa sniegs, ledus un sāls uz ceļiem.    

Atceries, ka regulāra apkope un tīrīšana ir galvenais nosacījums, kas palīdz saglabāt automašīnas vizuālo izskatu teicamā stāvoklī un nodrošina tās ilgmūžību