Automašīnas pārrakstīšana: kā to izdarīt pareizi?

20.05.2024

Automašīnas pārrakstīšana: kā to izdarīt pareizi?

Vai esi nolēmis mainīt automašīnas īpašnieku? Šis process var šķist sarežģīts, taču, sekojot dažiem vienkāršiem soļiem, viss var notikt raiti un bez grūtībām. Šajā rakstā esam apkopojuši visu nepieciešamo informāciju par auto pārrakstīšanu.

Auto pārrakstīšana attālināti

Automašīnu var pārrakstīt ne tikai klātienē, bet arī attālināti, izmantojot CSDD digitālos pakalpojumus trīs vienkāršos soļos. 

Pieteikuma iesniegšana CSDD mobilajā aplikācijā vai vietnē e.csdd.lv

Automašīnas pārreģistrācijas process sākas ar to, ka persona, kura vēlas iegādāties transportlīdzekli, veic pieprasījumu CSDD mobilajā lietotnē vai vietnē e.csdd.lv. Šeit pircējs vietnē dodas uz sadaļu "Darbības ar transportlīdzekļiem" un apakšsadaļu "Īpašuma tiesību maiņa". Tālāk ievada transportlīdzekļa reģistrācijas numuru un reģistrācijas apliecības numuru. Sistēma parādīs detalizētu informāciju par konkrēto automašīnu, un pircējs var uzsākt īpašnieka maiņas procesu. Šī darbība tiek reģistrēta sistēmā, un pārdevējs saņem ziņu savā e-pastā.

Pārdevēja apstiprinājums par transportlīdzekļa īpašumtiesību maiņu

Nākamo darbību veic transportlīdzekļa pārdevējs. Arī viņam jādodas uz sadaļu "Darbības ar transportlīdzekļiem" un apakšsadaļu "Īpašuma tiesību maiņa". Ja pārdevējs piekrīt automašīnas pārdošanai, viņam jānospiež poga "Piekrītu transportlīdzekļa īpašuma tiesību maiņai". Ja transportlīdzeklis vēl nav noņemts no uzskaites, pārdevējam jāsamaksā par attiecīgajām darbībām. Pēc tam pircējs savā e-pastā saņem apstiprinājumu par pārdevēja veikto darbību. Tomēr ir svarīgi, lai pārdevējs apstiprinātu īpašnieka maiņu 5 dienu laikā, citādi pircēja pieteikums tiek dzēsts.

Pircēja reģistrācijas apliecības pieteikuma iesniegšana

Attālinātā pārreģistrācijas procesa noslēdzošais posms ir pircēja pieteikšanās reģistrācijas apliecības saņemšanai. Tam jānotiek 5 dienu laikā pēc pārdevēja apstiprinājuma. Pircējam sadaļā "Darbības ar transportlīdzekļiem" – "Reģistrācijas apliecības saņemšana" jāizvēlas, vai vēlas apliecību saņemt pa pastu uz savu deklarēto vai kādu citu adresi Latvijā, vai arī personīgi doties uz kādu no CSDD klientu apkalpošanas centriem. Ja pircējs vēlas transportlīdzekli reģistrēt ne tikai uz savu vārdu, bet arī norādīt turētāju, tad gan jaunajam īpašniekam, gan iepriekšējam īpašniekam ir jādodas uz CSDD filiāli. Iespējams izmantot arī pilnvaras.

Auto pārrakstīšana klātienē

Klātienē CSDD klientu apkalpošanas centrā īpašnieka maiņu noformē, veicot īpašnieka maiņas reģistrāciju pārdevēja (atsavinātāja) un pircēja (ieguvēja) vai viņu pilnvarotu personu klātbūtnē. Ja nolemts automašīnu pārrakstīt personīgi, īpašnieka maiņas reģistrāciju veic šādā kārtībā:

  • uzrāda transportlīdzekli agregātu numuru salīdzināšanai, ja tas ir iegūts no apdrošināšanas sabiedrības, ir izslēgts no reģistra vai transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā nav norādīts VIN (vairāk informācijas “Agregātu numuru salīdzināšana”);
  • iesniedz transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību;
  • uzrāda dokumentu iesniedzēju personas pasi vai ID karti. CSDD izsniegtu vadītāja dokumentu var uzrādīt, ja Iedzīvotāju reģistrā ir informācija par derīgu personas pasi vai ID karti;
  • ārvalsts juridiska persona iesniedz ne senāk kā pirms gada notariāli apliecinātu juridiskās personas statusu apliecinošu dokumentu (izņemot, ja CSDD ir pieejama informācija ārvalsts uzņēmumu reģistrā);
  • samaksā pārreģistrācijas nodevu un citus maksājumus, ja tādi nepieciešami.

Automašīnas pārrakstīšana izmaksas

Automašīnas īpašnieka maiņa ir maksas pakalpojums, kas kopā ar reģistrāciju un reģistrācijas apliecību maksā 26,37 eiro. Papildu iespējami arī citi izdevumi dažu eiro apmērā, taču tas atkarīgs no katras situācijas individuāli.  

Pērkot jaunu automašīnu

Ja  nepieciešams pārdot savu veco automašīnu un iegādāties jaunu, taču tam nav pietiekami daudz naudas, vienmēr vari izmantot automašīnas līzinga pakalpojumu. Tas ir ērts un vienkāršs risinājums, ar kuru iespējams saņemt līdz 15 000 eiro gan jaunas, gan lietotas automašīnas iegādei. Iesniedz pieteikumu mūsu tīmekļvietnē un saņem finansējumu jau šodien!