Kas ir KASKO un OCTA apdrošināšana un kāda ir to atšķirība?

21.03.2024

Kas ir KASKO un OCTA apdrošināšana un kāda ir to atšķirība?

Apdrošināšana ir svarīgs līdzeklis, kas palīdz aizsargāt mūs un mūsu mantu. Latvijā pieejama dažādas apdrošināšanas polises, bet vienas no visbiežāk izmantotajām ir auto apdrošināšanas polises OCTA un KASKO.  Šajā rakstā mēs apskatīsim, kā šīs polises atšķiras, kas ietekmē to izmaksas un kā izvēlēties labāko risinājumu Tavām vajadzībām.

Kas ir OCTA apdrošināšana?

OCTA jeb obligātās sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kas jāuzrāda katram transportlīdzekļa īpašniekam Latvijā. Tā nodrošina atlīdzību citiem ceļu lietotājiem, ja Tavs transportlīdzeklis nodarījis kaitējumu. Tā ir obligāta prasība, lai legāli varētu piedalīties satiksmē.

Priekšrocības OCTA apdrošināšanā:

  • Obligāta un nodrošina mierīgu satiksmes dalību.
  • Nodrošina atlīdzību citiem ceļu lietotājiem bojājumu gadījumā.

Trūkumi OCTA apdrošināšanā:

  • Neaizsargā paša transportlīdzekļa īpašnieku.
  • Nav aizsardzības pret citiem riskiem, piemēram, zādzību vai dabas katastrofām.

Kas ir KASKO apdrošināšana?

KASKO apdrošināšanas polise ir brīvprātīgs papildu apdrošināšanas veids, kas sedz Tavai automašīnai nodarītos bojājumus negadījuma rezultātā un sniedz atlīdzību zādzības gadījumā. Šīs apdrošināšanas galvenā funkcija ir izmaksāt atlīdzību, sedzot zaudējumus, kas radušies Tavam transportlīdzeklim. KASKO polisē var tikt ietverti dažādi riski, piemēram, ceļu satiksmes negadījuma rezultātā radušies zaudējumi, transportlīdzekļa stiklojuma bojājumi, automašīnas aplaupīšana vai zādzība, vandālisma zaudējumi, uguns nealaime un dabas katasfrofas. Dažādas apdrošināšanas kompānijas var piedāvāt atšķirīgus risku segumus, ļaujot par papildus maksu izvēlēties arī citus riskus, ko iekļaut polisē. KASKO apdrošināšana ir katra automašīnas īpašnieka brīvprātīga izvēle, ko var iegādāties papildus obligātajai OCTA apdrošināšanai.

Priekšrocības KASKO apdrošināšanā:

  • Aizsardzība pret dažādiem riskiem.
  • Plašs bojājumu klāsts, kas tiek segts.
  • Iespēja izvēlēties dažādus seguma līmeņus un pašu risku.

Trūkumi KASKO apdrošināšanā:

  • Papildu izmaksas.
  • Var nebūt nepieciešama jaunam un lētam auto.

Atšķirība starp KASKO un OCTA apdrošināšanu

Dažkārt automašīnu īpašniekiem ir maldīgs priekšstats par to, kā darbojas katra no šīm apdrošināšanas polisēm. Galvenā atšķirība starp KASKO un OCTA ir tā, ka KASKO nodrošina aizsardzību Tavai  automašīnai, savukārt OCTA pasargā citus ceļa lietotājus, ja Tavs transportlīdzeklis ir nodarījis kaitējumu. KASKO ir brīvprātīga izvēle, savukārt OCTA ir obligāta prasība, kas neaizsargā Tavam transportlīdzeklim radītos fiziskos bojājumus.

Zelta vidusceļš - Zelta OCTA

Mūsdienās klasiskajai OCTA polisei daži apdrošināšanas uzņēmumi piedāvā iespēju iegādāties papildu pakalpojumu - Zelta OCTA, kas paplašina OCTA seguma robežas un piedāvā papildu aizsardzību, piemēram, sadursmē ar meža zvēriem. Izvēloties Zelta OCTA Tev ir garantēts finansiālais atbalsts, ja negadījumā ar citu auto vai sadursmē ar dzīvnieku būs cietis Tavs auto.

Kas ietekmē apdrošināšanas izmaksas?

Apdrošināšanas izmaksas var ietekmēt daudzi faktori, neatkarīgi no izvēlētās apdrošināšana polises veida:

  • Transportlīdzekļa vecums un vērtība.
  • Tava dzīvesvieta un tās drošības apstākļi.
  • Tava braukšanas pieredze un vēsture.
  • Apdrošināšanas uzņēmums un tā piedāvātie tarifi.

Apdrošināšanas prēmijas apmērs tiek aprēķināts pēc apdrošinātāju izstrādātas metodikas un dažādu risku izvērtēšanas. Kā viens no galvenajiem kritērijiem prēmijas apmēru aprēķināšanā ir apdrošinājuma ņēmēja apdrošināšanas vēsture. Prēmijas apmērs dažādās apdrošināšanas kompānijās var krasi atšķirties, tāpēc ir svarīgi saņemt pēc iespējas plašāku piedāvājumu klāstu, lai izvēlētos sev izdevīgāko.

Kuru apdrošināšanas veidu izvēlēties?

Ja bez OCTA, atbilstoši likumam, auto piedalīšanās satiksmē nav pieļaujama, tad KASKO jau ir katra īpašnieka individuāla izvēle. Izvēloties apdrošināšanas veidu, ir svarīgi ņemt vērā savas vajadzības un situāciju. Ja transportlīdzeklis ir jauns un dārgs, KASKO un Zelta OCTA var nodrošināt papildu mieru, zinot, ka Tavs ieguldījums ir aizsargāts. Tomēr, ja automašīna ir veca un vērtību zaudējusi, OCTA var būt pietiekama izvēle.

Atgādinām, ka iegādājoties KASKO apdrošinašānas polisi līguma apdrošinājuma summa tiek noteikta atbilstoši transporta līdzekļa vērtībai apdrošināšanas brīdī, kas jaunam transportlīdzeklim ir oficiālā dīleru noteiktā cena, bet lietotam transportlīdzeklim – tirgus vērtība, ko apdrošinātāji nosaka, izmantojot Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja izstrādāto vērtību katalogu.

Vai man ir nepieciešama OCTA apdrošināšana, ja man jau ir KASKO?

Svarīgi atcerēties, ka KASKO polise nodrošina tikai aizsardzību Tavai automašīnai. Tomēr OCTA ir obligāta un nodrošina atlīdzību citiem ceļu lietotājiem, ja Tavs transportlīdzeklis nodara kaitējumu viņiem. Kopā ar OCTA polisi, KASKO nodrošina pilnīgu aizsardzību gan Tavai automašīnai, gan citiem ceļu lietotājiem.

Kā iegūt KASKO un OCTA apdrošināšanu?

KASKO un OCTA apdrošināšanu var iegādāties pie dažādiem apdrošināšanas uzņēmumiem Latvijā. Apdrošināšanas noformēšanai nepieciešama vien transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība un personu apliecinošs dokuments.

Secinājums

KASKO un OCTA apdrošināšana ir divi dažādi veidi, kas nodrošina aizsardzību automašīnai un citiem ceļu lietotājiem. Katram ir savas priekšrocības un trūkumi, un izvēloties apdrošināšanu, ir svarīgi ņemt vērā savu situāciju un transportlīdzekļa vērtību.

Ja Tu  plāno iegādāties automašīnu, bet pašlaik trūkst līdzekļu tās iegādei, MOGO piedāvā noformēt līzinga iespējas. Tev ir iespēja iegādāties gan jaunas, gan lietotas automašīnas izmantojot MOGO auto līzingu. Mēs nodrošinām finansējumu līdz pat 15 000 EUR apmērā, un Tu vari braukt ar savu jauno auto jau šodien.